Voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden*
Gratis verzending en ruilen vanaf 50 euro*
14 dagen bedenktijd, snel geld terug!
La Cabala 902024 light white gold 141880100 03

Verschillende soorten leer voor schoenen

Geplaatst op

Verschillende soorten leer voor schoenen

Een van de meest gebruikte materialen voor schoenen is leer. Leer is over het algemeen stevig en duurzaam en vormt zich makkelijk naar de vorm van je voeten. Hierdoor zitten leren schoenen erg lekker en gaan ze lang mee. Daarnaast is leer natuurlijk ook gewoon heel erg mooi - niet geheel onbelangrijk. Maar welke leersoorten zijn er nu eigenlijk allemaal? En wat zijn de voor- en nadelen van deze verschillende leersoorten? Dat vertellen we je in deze blog! We geven je ook meteen tips over hoe je het leer het beste kunt onderhouden. Lees snel verder!

Gladleer

De Favoriete leersoort voor schoenen is gladleer. Gladleer is de buitenzijde van een dierenhuid en heeft een glad oppervlakte. Dit voel je meteen als je met je hand over de schoenen gaat.

Het grote voordeel van gladleer is dat het makkelijk bewerkt kan worden. In relatief weinig stappen wordt er van een dierenhuid glad leer gemaakt. Nog een voordeel: gladleer kan in vrijwel elke kleur geverfd worden. Ideaal voor aan mode onderhevige artikelen zoals schoenen.

Tevens is gladleer erg duurzaam, zeker vergeleken met suède en nubuck. Bij goed en regelmatig onderhoud kan het jaren meegaan. Gladleer is ook een van de weinige leersoorten die tegen water kan. Wel zo handig voor schoenen die je door weer en wind van A naar B moeten brengen. Hiervoor moet je je schoenen wel behandelen met een waterafstotende spray, zoals de Bama Power Protector.

Gladleren schoenen schoonmaken en onderhouden

Ondanks dat gladleer een van de meest duurzame leersoorten is, moet je het goed onderhouden. Dit is niet moeilijk, maar neem er wel regelmatig de tijd voor. Dan kun je namelijk het langst genieten van je mooie schoenen.

Probeer je gladleren schoenen zo nu en dan te poetsen en/of te borstelen, zeker als je er veel mee buiten heb gelopen. Ga met een droge doek of borstel voorzichtig over je schoenen om het opgedroogde vuil eraf te halen. Zodra je het droge vuil verwijderd hebt, kun je je schoenen poetsen met een schoencrème. Dit hoef je niet wekelijks te doen, want dit is meer om kale plekjes bij te werken of de kleur van je schoenen wat op te halen. Na het uitpoetsen laat je de crème eventjes intrekken voordat je het uitwrijft. Kies voor een schoencrème in dezelfde kleur als je schoenen voor het mooiste resultaat.

Nog een extra manier om je gladleren schoenen te poetsen, is met bijenwas. Suede voelt heel zacht aan, alsof er allemaal minuscule haartjes op zitten. De structuur is door deze haartjes ook wat ruwe, wat het materiaal kwetsbaar maakt. Bij slecht onderhoud gaat suede daarom ook niet zo lang mee. Gelukkig zijn er voldoende middeltjes en producten om je schoenen wel lang mooi te houden! Hoe en wat vertellen we je zo.


Suede

Waar glad leer de buitenzijde van een dierenhuid is, is suede juist de binnenkant. Suede voelt heel zacht aan, alsof er allemaal minuscule haartjes op zitten. De structuur is door deze haartjes ook wat ruwer, wat het materiaal kwetsbaar maakt. Bij slecht onderhoud gaat suede daarom ook niet zo lang mee. Gelukkig zijn er voldoende middeltjes en producten om je schoenen wel lang mooi te houden! Hoe en wat vertellen we je zo!

Suède schoenen schoonmaken en onderhouden

Het regelmatig schoonmaken van je suède schoenen is super belangrijk om een lange levensduur te garanderen. Het werkt alleen net even anders dan het onderhoud van gladleren schoenen, dus let daar goed op!

Zorg altijd dat je suède schoenen goed droog zijn voordat je ze gaat schoonmaken. Opgedroogd vuil kun je er voorzichtig afborstelen met een suèdeborstel. Borstel wel altijd in dezelfde richting om het suède zo min mogelijk te beschadigen. Bij meer hardnekkige vlekken kun je het suède opruwen met de stalen kant van het suèdeborstel. Hierdoor gaan de haartjes weer omhoog staan waardoor je schoenen egaler ogen.

Lakleer

Lakleer heeft veel weg van glad leer, maar heeft als extraatje nog een coating die voor extreme glans zorgt. Dit geeft de schoenen een super luxe uitstraling en hierdoor vallen ze extra op. Lakleren schoenen, zeker voor heren, worden daardoor vaak alleen gedragen tijdens speciale gelegenheden. Vrouwen komen er wat makkelijker mee weg en voor vrouwen zijn er dan ook verschillende modellen in lakleer verkrijgbaar.

Lakleren schoenen schoonmaken en onderhouden

De behandeling van lakleer is eigenlijk hetzelfde als die van glad leer. Opgedroogd vuil veeg of borstel je eenvoudig van de schoenen af. Gebruik echter wel een speciale crème voor lakleer, zoals de lak lotion van Bama. Deze crème zorgt voor extra glans en doet kleine barstjes vervagen. Lakleren schoenen hoef je niet in te spuiten met een impregneerspray. De laklaag zorgt namelijk al voor goede bescherming tegen water en vuil.

Nubuck

De naam nubuck zegt misschien niet zo veel, maar ik weet zeker dat je het wel eens hebt gezien of er zelf een paar schoenen van in de kast hebt staan. Nubuck is van exact hetzelfde stuk dierenhuid gemaakt als gladleer, namelijk de bovenkant. Bij gladleer wordt de bovenkant alleen netjes opgepoetst, terwijl de bovenlaag bij nubuck juist een beetje wordt opgeschuurd. Hierdoor lijkt nubuck op suède. Snap je het nog?

Nubuck is dus praktisch hetzelfde als glad leer, maar lijkt op suede. Het heeft daarom ook van beide leersoorten eigenschappen overgenomen. Net zoals suède wordt nubuck makkelijk vies en vraagt het om goede verzorging. Nubuck is echter een stuk steviger dan suede ( wat weer een eigenschap is van glad leer ), waardoor je het beter kunt poetsen.

Een schoenenmerk dat veel gebruikmaakt van nubuck is Nubikk. Heel toevallig is deze naam ook afgeleid van het materiaal. Net zoals Nubikk ziet ook Van Lier de charme van nubuck en weet het deze leersoort perfect toe te passen. Zoek je dus een paar Nubuck schoenen? Kijk dan zeker eens bij deze merken!


Nubuck schoenen schoonmaken en onderhouden

Het ruwe oppervlak van nubuck zorgt ervoor dat vlekjes minder snel opvallen. Toch een plekje? Hanteer dan dezelfde poetstechniek als voor suède schoenen. Nubuck kan gelukkig wel wat meer hebben, dus je kunt gerust wat harder borstelen of wrijven om vlekjes te verwijderen. Borstel wel altijd in dezelfde richting, net zoals bij suède. Een schoencrème doet je nubuck schoenen echter weinig goeds. Dit maakt de haartjes hard, waardoor ze er minder mooi uitzien. Spray je nubuck schoenen ook altijd in met een goede verzorgende en waterafstotende spray, zoals de Power Protector van Bama.

Gevet leer ( waxed leather )

Gevet leer is gelijk aan glad leer, alleen is het oppervlak wat doffer en olieachtige. Na verloop van tijd wordt de kleur van gevet leer iets minder intens, maar hier kun je gelukkig iets aan doen. Daarnaast is gevet leer een stuk matter dan glad leer. Zie het als glad leer met een extra laagje.

Door dit extra laagje vraagt gevet leer echter wel om ander onderhoud. Hoe je gevet leer zo lang mogelijk mooi houdt lees je hieronder!

Gevet leer kom je vaak tegen bij de outdoor en schoenen van Panama Jack. Het gevette leer maakt de schoenen heerlijk warm en duurzaam, wat ze perfect maakt als je veel buiten bent. Voeg je daar aan de binnenkant dan ook nog eens een nep bontje aan toe, dan ben je helemaal klaar voor het koude weer.

Schoenen van gevet leer schoonmaken

Bij gevet leer is het belangrijk dat je het leer vet en soepel houdt. Dit doe je met een speciale crème voor gevet leer, zoals de Bama Wax Creme. Om de kleur van gevet leer wat meer op te halen kun je een gekleurde spray of crème gebruiken. Zorg ervoor dat je voor het uitwrijven een niet pluizende doek gebruikt. Pluisjes hebben namelijk de neiging te blijven plakken aan het leer.

Metallic leer

Metallic leer is net zoals lakleer een leersoort met coating. Het is niet alleen een populair materiaal voor schoenen: ook metallic tassen zijn erg populair! Bij metallic leer wordt er een laagje aangebracht met allemaal kleine metallic deeltjes. Omdat deze deeltjes als het ware op het leer zijn geplakt, is metallic leer erg kwetsbaar. Een beschadiging is snel gemaakt.

Metallic leren schoenen schoonmaken

Behandel je metallic leren schoenen of tas hetzelfde zoals lakleer zou behandelen. Gebruik hiervoor wel producten die speciaal bedoeld zijn voor lakleer of metallic leer.

De bama verzorging spray 4 in 1.

Ponyhair

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is pony hair leer niet gemaakt van echt ponyhair. Deze leersoorten wordt namelijk gemaakt van een koeienhuid. Waar bij ‘gewoon’ leer de haren worden verwijderd, blijven deze bij ponyhair zitten. Dit maakt het leer heerlijk zacht en aaibaar. Vandaar dat het is vernoemd naar het fluffy vacht van een pony.

Ponyhair kan in bijna alle kleuren van de regenboog en in tal van verschillende printjes worden geverfd. Een super veelzijdig materiaal dus!

Wij vinden het vooral erg tof in dierenprints zoals panter en zebra, zodat de animal feel nog beter tot zijn recht komt.

Ponyhair schoenen schoonmaken

Het schoonmaken van schoenen met ponyhaar is makkelijker dan je denkt. Spray je schoenen regelmatig in met een goede spray, ook voordat je ze voor het eerst gaat dragen. Spuit altijd tegen de richting van de haren in, zodat elk haartje goed bedekt is met een laagje spray en daardoor goed beschermd is. Verder kun je ponyhair schoenen eenvoudig schoonmaken met een droge doek. Water kan de haartjes echter uitdrogen, dus probeer dat zo veel mogelijk te vermijden.

Croco Leer en slangenprint leer

Net zoals ponyhair, zijn ook de termen croco leer en slangenprint leer een beetje misleidend. In de meeste gevallen worden deze namelijk niet ( meer ) gemaakt van echte krokodillen en echte slangen ( al kan het natuurlijk wel ). Het is eigenlijk gewoon een print die op het leer wordt geprint of in het leer wordt gestanst. De technieken hiervoor zijn vandaag de dag zo ver ontwikkeld dat nep croco- of slangenleer niet meer van echt te onderscheiden is. Het leer krijgt namelijk niet alleen de looks van het dier, het heeft ook echt relatief zodat het ook voelt als krokodillen- of slangenleer.

Croco Leren en slangenprint leren schoenen schoonmaken

Het grote voordeel van geprinte schoenen is dat vlekjes door het ( drukke ) motief minder opvallen. Dikke plus dus! Ondanks dat is het natuurlijk beter om vlekken te voorkomen in plaats van te genezen, dus spuit je schoenen van croco- of slangenleer regelmatig in met een impregneerspray.

Toch een vlekje op je schoenen? Gebruik dan liever geen borstel. Hierdoor kun je het reliëf van de printer beschadigen. Zeker als je tegen de richting van het reliëf in gaat. Met een droge doek kom je vaak al een heel eind!

Zoals je ziet zijn er een heleboel verschillende soorten leer, die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Om zo optimaal mogelijk te kunnen genieten van je leren schoenen, kies je daarom best een materiaal dat voldoet aan de gebruikssituatie. De gebruiksintensiteit en het weer zijn namelijk van grote invloeden op de levensduur van de materialen. Jij weet nu, na het lezen van deze blog, in ieder geval wat je moet kiezen!


Bezoek onze winkel in Son

Onze deskundige medewerkers helpen u met plezier.

Shoes by Boudewijns
Nieuwstraat 24
5691AC Son en Breugel
Nederland
Google maps
Winkelvoorweb

Openingstijden

  • Maandag 10:00 - 18:00
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 09:00 - 17:00
  • Zondag Gesloten